terima kasih kerana meninggalkan link anda di blog ini..:)

myNUFFNANG

myNUFFNANG

Tuesday, December 14, 2010

NASI LEMAK PANDAN

ingat tak entry saya pasal makan nasik lemak pandan kat Penang Recipe, OU... balik OU petang tu saya proses sendiri plak kat umah...


asal nyer saya ajak hubby dinner kat luar je malam tu... (tabiat malas masak x berubah2 kan...?heheh) tapi sebab hubby lambat reply sms saya..(takut dia tak nak jer...dan saya kene masak malam2 plak) dan memandangkan semua bahan2 nak buat nasik lemak ader kat dapur ... so saya masak jer la....





ni lah hasil yang tak seberapa...ada nasi lemak pandan.. (kaler hijau nasi tu sbb daun pandan di blend dan diambil air nyer saja) ada sambal ikan bilis dan ulam serta telur (telur ni patut dua bijik... tapi sebab satu bijik tu cam ader bau telur tembelang masa kupas kulitnya.. so saya buang jer...)...dan ada juga udang (yang sepatutnyer adalah udang goreng mentega)...


kita zoom dekat sket yerk...




nasik lemak ....


udang goreng mentega yang x jadik.... hihi... sepatutnya telur kuning tu masukkan lam kuali bila minyak betul2 panas... tapi saya dah skip langkah tu... so bila tengok ala2 tak jadik... saya pun kan sekali dengan telur putih.. (kalau tak sapa plak nak makan telur putih tu jer kan...)




ikan bilis... (yang hubby komplen pedas sangat..hehehe) memang pun pedas bila saya makan... hihi...


ulam timun dan telur...
**** nasik lemak ni saya bagi juga kat jiran sebelah umah ... nak pulangkan pinggan di bagi bihun goreng kat saya tempohari... hubby siap cakap lagi.. harap2 jiran yang makan sambal ikan bilis saya tu x cirit birit la... hihihii... overall hubby kata hidangan saya malam tu sedap... kembang setaman saya... hihhihi


No comments:

Post a Comment