terima kasih kerana meninggalkan link anda di blog ini..:)

myNUFFNANG

myNUFFNANG

Tuesday, October 9, 2012

KISAH SI IKAN PEMANGGANG AJAIB


lama tak update blog... busy sesangat lately.. dgn kerja opis.. dgn bisnes... huhu
 
 
ok la.. since sekarang ader waktu senggang sket.. so update sket cerita masak2 yang entah bila berlaku pun dah tak ingat... teruk betul memory card i ni...
 
ikan pemanggang ajaib ni dah lama saya tertengok dalam paper... yg saya tgk every week ader iklan pasal pemanggan ni dalam paper.. hari2 lain saya tak pasti sebab saya baca paper cuma hari minggu... selain dari hari minggu saya takder masa ....
 
 
dah lama plan nak beli tapi tak terbeli2.. konon nak order dari adik saya.. sbb dier ahli MENANG GLASSWARE.. konon nak dapat harga ahli la kan.. murah sket...
 
 
tapi suatu hari cikgu kat nursery anak saya amek order utk pemanggang ni... tak sempat pun survey berapa harga.. tapi dier kata RM150.. so sebab ingat harga standard la sapa2 yang jual kan.. so saya order  jer la...
 
 
dah order.. 2,3 hari kemudian baru terbaca kat facebook ada seller yang jual RM129.. eh ini lagi murah... masa nak amek dari cikgu hadif tu tanyer gak la... kot dier boleh kasi kurang since orang lain jual RM129 jer.. tapi dier tak bagi pun...dier kata sebab amek sendiri la.. siap tanyer i nyesal ke beli... huh.. mmg nyesal pun sbb mahal RM21 tau... huhu
 
 
nasib la kan.. konon nak lebih murah.. sekali dapat lebih mahal plak...
 
 
so malam tu balik.. tanpa melengahkan masa saya pun konon plan nak buat ayam panggang rosemarry... ingatkan bahan2 nyer biasa2 jer .. ala kampung nyer ayam panggang... tapi bila google resepi... fuhh... mana nak dapat bahan2 yang ala2 'mat salleh' malam2 buta kan... so tukar resepi 'ayam panggang belasah jer'... (i buat ayam panggang pun tak pernah.. tapi sebab nak try pemanggang ajaib..redah jer la apa bahan2 yg ader kat dapur)
 

 
 
ok ni rupa pemanggang ajaib .... dah dok atas dapur.. dalam tu dah ader ayam...
 
 

 
 
after 10 minit bukak tengok.. alamak... berair2.. boleh kering ke ayam ni karang.... so.. biar kan dulu... resepi ayam ni senang jer.. saya perap ngan serbuk kunyit, garam, serbuk lada putih, serbuk paprika, serbuk steak, serbuk pelbagai herba .. pastu letak marjerin sket dalam pemanggang.. patut tak yah letak pun tak per...
 
 
sambil tunggu ayam masak saya tumis bawang putih, bawah merah, bawang besar, halia dan cili padi yang diketuk.. (ntah apa2 la resepi saya ni kan...) .. oh .. dengan sebijik setengah potatos... tumis ala kadar.. then campak kan dalam pemanggang jugak...
 
dan hasil nya..jeng jeng jeng...
 
*
 
 
*
 
 
*
 
 
*
 
 

 
 
ok.. done...! walaupun takla sedap sangat... tapi boleh gak la mengenyangkan perut suami dan anak2 i... next time  kita improve la skill masak2 ni kan...
 
 
 
dan selepas episod memanggang ayam ni... sampai la sekarang pemanggang ini telah tersadai layu kat rak pinggan.. ntah bila pula nak buat next resepi tatau la... paling tidak pun i guna untuk panas kan apam balik jer.. hahah...
 
 
tapi kalau nak panas makanan pun ok... sbb dier cepat panas.. dan kepanasan dier tu dari atas dan bawah.. sebab dier ader penutup tu kan...
 
 
sebelum terlupa.. jom LIKE fanpage saya...
 
 
 
tq.. till we meet again in next entry..
 
 

2 comments:

  1. Bagus cara masak cam ni... dapur pun tak kotor kot...

    ReplyDelete
  2. betul eynda... coz dier bertutup.. even kita letak minyak pun stil tak terpecik sbb dier bertutup...

    ReplyDelete