terima kasih kerana meninggalkan link anda di blog ini..:)

myNUFFNANG

myNUFFNANG

Tuesday, December 4, 2012

AQUARIA KLCC







source: aquaria


Salam semua.. lama saya tak update blog ni... sibuk yang teramat..... bila dah tak sibuk.. masuk fasa malas pulak.. sebab dah hampir 2 bulan kot saya tak update blog...


ok.. update kali ni dimulai dengan lawatan ke AQUARIA KLCC... musim sekolah ni  apa lagi.. jalan jer lah kan...


kami tiba dah lewat... dah pukul 12 tengahari.. dan keadaan pada waktu tu adalah sangat crowded ok... nyesal juga datang lambat .. sebab bila orang ramai.. nak tengok binatang2 yg ada dalam AQUARIA tu dah x best....sepatutnya pagi2 dier buka dah masuk.. time tu baru aman dan tenteram nak menegok haiwan.. nak bergambar.. nak terlentang terlingkup pun boleh..


tiket beli yang dah siap pakej 2 adult + 2 children = RM99  (normal price RM120) .. then tambah lagi 1 tiket utk sorang lagi kanak2 .. kalo tak silap RM25... yang bawah 3 tahun cam hadif free admission..owh.. kepada Malaysian.. sila bawa mykad dan mykid yer.. kalau untuk foreigner harga tiket mahal RM10..:)






gambar atas ni depan kaunter tiket... ala2 directory/map dalam aquaria tu la.. ada banyak hentian mengikut tema..

ada banyak org bertugas di kaunter.. so jangan risau ...turn nak sampai ke kaunter tak der la lama sangat .. walau pun masa kami sampai tu orang dah beratur sampai dekat dengan lif.. tapi pergerakan laju...





okeh.. ni our first stop... dalam tu ikan pirana la (agaknya nyer la.. hahah)




dina dan sarah... semua tak ready masa saya snap picture dierang....





yang dalam tong besar ni binatang apa pun saya tak tahu... hahah... tapi cam ada batu karang... and benda2 tu semua hidup dan kita dibenarkan sentuh .. tapi saya tak sentuh pun... takut pulak kang beracun ke apa.. hahah... or kena gigit ke.. huhu...




dina konon tunjuk berani la nak pegang tapi sebenarnyer dier main air jer.. dier pun tak berani nak pegang...




kitarang datang aquaria dua family.. my family n family uncle my hubby.. (berbelit2..) kalo korang tengok muka dier sure korang kenal la muka uncle hubby ni.. sebab dier ni penyanyi pop yeh yeh.. hahah.. ok tipu.. dier penyanyi zaman saya sekolah menengah dulu... zaman-zaman rock kapak dulu-dulu... tu gambar atas tu hubby n his uncle.. tengah tengok electric eel... tak tau la apa yang elektricnya.. dah kata danger .. tak berani la nak pegang even balang dier tu pun kan.. kang tak pasal2 kena karan pulak...




dina again.. sedang menelaah electric eel..




lagi electric zon... apa yang ada dalam electric zone tu saya tak pasti.. sebab saya sibuk mengambil gambar.. dan mengawasi anak2... takut wooo anak hilang ke apa.. dah la oarang ramai.. so tak sempay la nak study nota2 yang ada kat situ.. cuma pandang dengan mata kasar jer..
 



tuuu.. yang kuning tu ular air kot.. masa ni dier tengah tido...
 






ni area rama-rama pulak... tapi rama2 ni yang dah dibeku... saya tak pasti (atau dah lupa ) sama ada rama-rama hidup ada atau tidak...




ok.. nak turun ke kawasan balang ikan yang tinggi ni kena turun tangga yang tinggi.. or kalau ada stroller kena guna lif la kan...





cantik kan ikan dalam balang ni....



ok.. pastu masuk dalam terowong ikan.... panjang juga la terowong ni... laluan di bahagi kepada dua.. untuk orang berjalan kaki yang nak berenti2 amek gambar.. atau lagi satu yang bergerak.. (cam escalator kat airport tu.. apa oarang panggi yerk..) .. yang laju of coz la yang guna mesin ... dan tak penat..sepatutnya naik stroller kena lalu laluan jalan kaki tu.. tapi masya allah... sebab oarang asyik berenti2 amek gambar.. dan menikmati pemandangan ikan dalam air.. so menjadi lambat la.. maka.. saya pun turun atas escalator...






masa ni kebetulan ada oarang tengah menyelam...sempat snap gambar dier... motif..? tak tahu la.. mungkin dier tengah bagi ikan makan ke apa.. sebab time ni dah dekat pukul 2...
 
 

 
 
 
ok.. lepas laluan terowong ikan.. last sekali ada pertunjukan mermaid dan lepas tu ada tarian apa ntah... gambar kat atas tu sebenarnya nak snap masa mermaid keluar.. tapi tak dapat... sebab mermaid tu keluar kejab2 jer... ader la dua ekor (orang) - bukan mermaid betul2 tau..:)
 
 
lepas tu... exit la apa lagi... hihi.. tapi sebelum keluar tu ada la kedai2 yang jual barang2 aquaria ni.. kami tak beli pun.. macam takder yang menarik sangat pun...
 
 
bila keluar masing2 dah lapar.... kat luar aquaria ni ada foodcourt.. tapi we all tak makan kat sini... mulanya dierang nak makan kat kenny rogers.. tapi saya prefer makan nasi... lagi pun sabtu and ahad are my cheating day... (padahal lebih 2 hari pun)
 
 
asalnya nak makan kat foodcourt KLCC tapi biasala weekend kan.. or kalau tak weekend pun rasanya tak pernah la foodcourt KLCC tu tak full.. so at last we all makan kat CHAKRI PALACE.. (masakan thai)
 
 


 
 
semua dah kelapan.. tak toleh kiri kanan dah...



we all order tomyam, sayur brocoli, tauhu telur, telur dadar and ayam pandan.. semua sekali RM330+++ .. oklah sekali sekala.. kalo hari2 boleh botak juga kepala...
 
 
 
ok.. happy reading....
 
 
 
p/s: kualiti gambar tak memuas kan.. sebab guna kamera iphone jer pun...

No comments:

Post a Comment