terima kasih kerana meninggalkan link anda di blog ini..:)

myNUFFNANG

myNUFFNANG

Tuesday, February 5, 2013

GOOD MORNING - BURGER BENJO





teringat zaman kanak2 dulu.. masa tu dalam primary sshool lagi... depan sekolah ader stall jual burger... dalam banyak2 burger tu saya tertarik dengan nama burger benjo... sangat pelik nama tu sebab saya membayangkan BENJOL ... hahah...tapi dalam banyak2 burger lain, cam ayam atau daging, si benjo ni la yang paling murah...dulu2... harga burger RM1 jer rasanya.. skrg dah RM2 kan?? atau kalau dah special mencecah RM3 pun ader... (ke lagi mahal... sebab saya dah jarang beli burger kat stall.. kat Putrajaya ni susah btul nak jumpa stall tepi2 jalan.. so cara mudah buat sendiri jer la...







ni la yang saya masak untuk breakfast suami, dina dan fikry... ada 3 set semua nya... saya plan nak buat benjo ni dari malam lagi... telur tu memang la nampak 1 jer coz lagi 2 dah siap goreng.. :) ni kira yang last.. so roti burger tu lepas dah sapu2 dengan marjerin saya tenggekkan kejab atas kuali.... kejab je tau .. jgn sampai hangus pulak...
 









ni benjo yang dah siap... untuk saya dan sarah.. hubby makan seketul, untuk dina dan fikry saya potong 2 sebab takut diarang x habis makan, membazir je nanti, so kalo dierg rasa x cukup dengan yang separuh tu, dierang boleh amek lagi separuh makan...  biasa dina boleh habiskan seketul burger pagi2.. fikry biasa la.. kalo boleh dier tak nak makan pun... kalo x makan sampai tghari pun relax jer budak tu.. (sebab tu die boleh start puasa dalam umur yg still muda) tp biasa saya akan paksa dier makan pagi.. breakfast kan bagus untuk perkembangan otak... pagi ni dierang share je burger yang seketul tu, sebab tu saya dan sarah dapat habuan gak pagi tu... hihi.. sarah bawak bekal ke sekolah, saya pun bawak bekal g kerja... :)
 
 
resepi?? erm.. tak payah la kot... senang sangat buat burger ni... just gorengkan telur tu.. (saya goreng dalam acuan yg dimasukkan marjerin sesudu dan direnjis2 black and white pepper atas teluir yang sedang di goreng... siap goreng telur boleh panas kan roti burger yang dah disapu marjerin.. (saya bli roti burger kat kedai 1 malaysia.. murah dan banyak.. dari segi rasa sama jer ngan brand lain kot) pastu bila roti dah panas, angkat letak dalam pinggan... letak telor atas roti, pastu letak la timun, tomato dan bawang, pastu letak mayonis dan sos,pastu tutup dengan roti .. done..:)
 
 
 
 
 
 
 
 

4 comments:

  1. kalau husband i mesti suka i tak suka telur sgt haha

    ReplyDelete
  2. salam kenal dari baya424 forum cari.com..
    akk sempat singgah my blog ya..baya follower sini.. ^^

    ReplyDelete
  3. ye ker @cha .. budak2 kat rumah ni semua suka makan telur...

    ReplyDelete