terima kasih kerana meninggalkan link anda di blog ini..:)

myNUFFNANG

myNUFFNANG

Friday, July 26, 2013

NAK NOMBOR 1 KE 2







Keadaan 1:

apa yang paling kita tunggu setiap hujung bulan, pasti lah gaji kan.. tapi tunggu gaji tu sebab tak sabar nak simpan ker?? mesti la sebab dah sengkek kan... so bila dapat gaji tu.. bersedup la kiter ke ATM keluarkan duit.. beli itu ini.. balanja anak2 makan sedap2... pastu bersedup juga la kita bukak maybank2u.. bayar bil itu, bil ini... last2.. belum pun 1 haribulan.. duit ader la tinggal skettt jer..eh.. nak bayar nursery anaik? duit ngaji anak? bagi mak bapak...? yang sket2 tu la nak kene agih sana sini kan.. pastu kena la tunggu sampai hujung bulan berikutnya pulak... (lap peluh...!)... pastu ulang lagi proses yang sama... (lap peluh lagi..?!)

 
Keadaan 2:

Semua gaji tiap bulan simpan. Eh nak belanja macam mana kalo simpan semua... heheh..... jana lah income dari sumber lain... takkan nak minta sedekah.. rezeki atas muka bumi ni luas.. tapi jangan lupa 9/10 dari sumber rezeki adalah dari perniagaan. so berniaga la..duit hasil niaga kita salur kan untuk berbelanja, bayar bil2 yang ada.. beli itu ini yang kita suka... bayar hutang sana sini.. (hutang kredit kad, hutang ptptn)

nak niaga apa? banyak benda yang boleh diniaga... kalau perempuan lagi la.. macam2 barang yang ader keliling kiter kita boleh cetuskan idea untuk niaga..

abis kalau semua orang niaga saper nak beli barang jualan kita? welll...konsep nyer mudah ajer.. ko beli barang aku aku beli barang ko... lagipun bukan semua manusia atas bumi ni jual barang yang sama.. orang jual emas nak beli makanan juga kan?

modal? modal besar untung besar, modal kecil untung kecil.. pilih la ikut kemampuan kita... kecil atau besar modal, yang penting kembangkan lagi apa yang kita dah usahakan..

pasti jaya.. Insya Allah...

JADI ANDA PILIH NOMBOR 1 ATAU 2. KALAU NOMBOR 2, BOLEH HUBUNGI SAYA.. SAYA ADER PELAN PERNIAGAAN BAIK PUNYA...!



p/s: saya misti la pilih nombor 2!



 

No comments:

Post a Comment